Zašto trudnice i buduće mame ne smiju piti alkohol… FETALNI ALKOHOLNI SINDROM evo šta je i šta uzrokuje…

Mnoge žene ne vode računa i ne mijenjaju svoje navike za vrijeme trudnoće, puše, piju, neuredno žive, a naučno je dokazano da sve to može izazvati negativne posljedice po zdravlje bebe. Jedna od negativnih posljedica je i fetalni alc. sindrom.
Fetalni alc. sindrom (FAS) mnoge mnoge djevojke, žene, trudnice, BUDUĆE MAME ustvari i ne znaju šta je. FAS može da dovede do ozbiljnih problema, a nastaje tako što alc. prolazi kroz krv buduće majke u placentu i tako dolazi do bebe. Obzirom da beba u majčinom stomaku nije u stanju da se bori sa ovim supstancama koje dođu do nje FAS može da dovede do teških oštećenja mozga i prije nego se beba rodi, kao i da izaove oštećenja kičme, odnosno poremeti rast bebe. Takođe FAS može da dovede i do sljedećih problema: srčani defekt, probleme sa vidom, jetrom, snom, totalno oslabi imuni sistem bebe, kao i da dovede u pitanje razvijanje govora.
Stoga ako ste u drugom stanju ili kada budete u drugom stanju, prisjetite se barem jednog problema koji čašica uživanja može da izazove kod vaše bebe pa tek onda odlučite da li ćete je popiti ili prosuti.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *