Zabrinjavajući rezultati nedavnog istraživanja: Čak 75% svjetskog meda sadrži smrtonosne pesticide!

Zabrinjavajući rezultati nedavnog istraživanja: Čak 75% svjetskog meda sadrži smrtonosne pesticide!

Neonikotinoidi su pronađeni u 75% uzoraka meda iz svih krajeva svijeta, a čak polovina njih sadrži koktel snažnih hemikalija

Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni prošlog mjeseca, med iz svih krajeva svijeta je zaražen snažnim pesticidima koji su poznati po tome što unštavaju čitave pčelinje zajednice. Ovo je jedno od najznačajnijih istraživanja koje po prvi put jasno pokazuju koliko su pčele zapravo izložene ovih smrtonosnim hemikalijma.

Globalni problem

Na prisutnost neonikotinoida je testirano skoro 200 uzoraka meda, a 75% je u sebi sadržavalo vještačke hemikalije. S obzirom da pčele tokom svojih letova prelaze i po nekoliko kilometara u potrazi za nektarom i polenom, ovo je odličan pokazatelj raširenosti ovog problema.

Pčele i drugi oprašivači imaju ključnu ulogu u oprašivanju tri četvrtine svjetskih usjeva hrane, ali brojnost njihovih zajednica je u konstantnom padu već nekoliko decenija. Uništenje prirodnih staništa, bolesti i nekontrolisano korištenje pesticida su glavni uzročnici ovog problema koji se tiče svih nas.

Nova analiza uključuje sve veći broj izvještaja o pesticidima, uključujući i ono u kojem se navodi da bi većina poljoprivrednika mogli drastično smanjiti korištenje pesticida bez ikakvih nanošenja gubitaka. Tu se nalazi i izvještaj UN-a koji je „provalio“ mit da su pesticidi neophodni kako bi se nahranio svijet.

Evropa na trećem mjestu

Rezultati analize meda su objavljeni u časopisu „Science“, a projekat je počeo kada su švicarski naučnici zatražili od ljudi da im pošalju med iz svih krajeva svijeta, a uzorci su se prikupljali od 2012. do 2016. godine. Od nekoliko stotina uzoraka, njih 198 su testirali na pet poznatih i glavnih tipova neonikotinoida.

Edvard Mičel

Stopa kontaminacije je bila najviša u Sjevernoj Americi sa 86% uzoraka koji su sadržavali jedan ili više neonikotinoida. Na drugom mjestu je Azija (80), a na trećem Evropa (79%). Najmanja stopa zagađenost je izmjerena u uzorcima meda koji su stizali iz Južne Amerike (57%), a skoro polovina ukupne količine uzoraka meda je sadržavala koktel različitih insekticida.

  • -Ono što nas je iznenadilo je činjenica da 75% naših uzoraka u sebi sadrži mjerljive količine neonikotinoida s obzirom da smo u istraživanju obuhvatili i veoma udaljena područja, uključujući i okeanske zemlje – rekao je profesor Edvard Mičel sa Univerziteta u švicarskom Neuchatelu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *